logo

Виняса Йога

Практики
6 мин.
12.03.2024 г.
Виняса Йога

Виняса йога: Съчетание на движение и дъх

Виняса йога е една от най-динамичните и енергични форми на йога, която се фокусира върху свързването на движението с дъха. Този стил практика на йога предлага хармонична комбинация от сила и баланс, предоставяйки разнообразна практика всеки път и именно това я прави популярна сред практикуващите йога по цял ​​свят.

Какво прави Виняса йога уникална?

Класовете по Виняса предлагат разнообразие от асани и никога два класа не са еднакви. Вярвам, че това е една от причините виняса йога да се популяризира и да е една от любимите ни практики. За разлика от виняса практиката, която е различна всеки път, има други стилове йога, които се считат за фиксираните форми. Такива са Бикрам йога, в която практикуващите правят същите 26 позиции във всеки клас в много топла стая и Ащанга, която има една и съща последователност от асани всеки път. Ползите от тези практики са, че позволяват на практикуващия да се фокусира в една позната практика, но могат да доведат до травми поради това, че се изпълняват едни и същи пози всеки път. В това отношение променливата природа на виняса йога помага за развиването на едно по-балансирано тяло и предотвратява повтарящи се травми, които могат да възникнат, ако винаги правите една и съща практика всеки ден. Естествено, това не означава, че не можете да се нараните при практикуването и на виняса йога - затова е важно да изградите добро ниво на практика и да познавате тялото си. Аз лично препоръчвам да започнете йога практиката си (или поне да включите) хата йога. Хата йога се счита за класическата йога практика. Характерно при нея е задържането на позите за по-дълго време и преминаването от поза в поза става без виняса, което я прави по-малко динамична и по-подходяща за начинаещи. Това далеч не означава, че няма виняса йога, подходяща за начинаещи, а е по-скоро следствие от личния ми опит и личното ми мнение.

Какво означава виняса?

Виняса йога има няколко различни значения. Думата виняса идва от санскрит и означава свързване на движението с дъха. По време на своята йога практика можете да се фокусирате върху осъзнаването на дишането си и използването на дъха си като начин за преминаване през движенията. Виняса йога е динамична практика, при която се движите през различни йога асани.

Друго значение на виняса йога е “едно последвано от друго”. Има много различни йога пози, които се свързват една след друга, създавайки усещане за флоу. Често във всеки клас по виняса йога ще практикувате много от същите асани, но ще ги комбинирате по различен начин и в различен ред, в зависимост от темата, върху която се фокусирате по време на класа. Таза тема може да е спрямо дадена част от тялото (огъвания назад, отпускане на напрежение в бедрата, силен корем или фокус върху чакри са някои примери за тема на виняса клас).

Често асоциираме виняса и с елемента на преминаване от поза в поза, вдъхновен от Слънчевия поздрав. Виняса е и преминаването от всяка една поза през чатуранга, куче гледащо нагоре и куче гледащо надолу. Това е типичен начин за преминаване от асана в асана в Ащанга йога. Този преход може да направи практиката ни по-предизвикателна като го добавяме по-често или по-малко предизвикателна като го пропуснем.

История и произход на Виняса йога

Историята на виняса йога е тясно свързана с учителската линия на Тирумалай Кришнамачария, който се смята за един от най-влиятелните учители на йога през 20-и век. Той разработва стил на йога, наречен Виняса Крама, който включва внимателно съставена последователност от йога асани, които се изпълняват една след друга. В началните си години Кришнамачария се фокусира върху използването на практики с фиксирани пози, за да помогне на учениците си да развият дисциплинирана практика и да се движат в медитативен поток. През по-късния си период той акцентира върху индивидуалните нужди на учениците си, предоставяйки им персонализирани практики, които отговарят на техните специфични нужди. Някои от неговите най-известни ученици включват Б.К.С. Айенгар - създател на Айенгар йога, фокусираща се върху правилното изпълнение на позите и Патабхи Джойс, създателят на Ащанга йога.

Ползи от Виняса йога практиката

Практикуването на виняса йога носи множество ползи, както на физическо, така и на емоционално ниво. На физическо ниво, виняса йога ще ви помогне да работите върху гъвкавостта, силата и баланса чрез динамично и активно разтягане. Това подпомага удължаването, заздравяването и подвижността на мускулите, костите и свързващата тъкан. На емоционално ниво, вероятно ще се почувствате по-спокойни, по-релаксирани и по-малко стресирани след практиката. С последователно и редовно практикуване е вероятно също така да станете по-осъзнати за вътрешния си диалог и мисловните си процеси по време на практиката и в ежедневието.

Какво да очаквам от един виняса йога клас?

Всеки виняса йога клас, който посещавате, най-вероятно ще включва различна последователност от основни йога асани. Такива са позите Триъгълник, Войн 1, Полу Луна, но начинът, по който ще преминавате към позите и фокусът на класа, ще се различават. Реално всеки виняса йога клас е повлиян от йога учителя, с който сте избрали да практикувате. Въпреки уникалната природа на виняса, йога учителите често организираме йога класовете в структурирани етапи. В началото практиката е винаги по-спокойна и фокусирана върху заземяване и загряване. В моите практики винаги включвам и слънчевия поздрав, защото вярвам, че е хубаво в нашата йога практика да имаме нещо познато, което да създава рутина. Средата на практиката става по-динамична и постепенно енергията започва да нараства. В нея обикновено изпълняваме по-предизвикателни асани или асани от стоеж, които вдигат сърдечния пулс. Такива са асани за баланс (Дърво, Орел, Таньор) или асани от стоеж (Триъгълник, Обърнат триъгълник, Войн 1, 2, 3). Понякога виняса практиката е фокусирана върху една по-предизвикателна поза - често я наричаме върхова поза, която също ще бъде изпълнена в тази част. След това започвате постепенно да намаляме интензитета, изпълнявайки пози на земя. Преди да започнем да се фокусираме върху разтягащи и отпускащи пози обикновено работим за пози за силен корем (Лодка) и гръб (Лък). Постепенно преминаваме към асани, фокусирани за отпускането на бедрата, краката, усукване на гърба, обърнати пози (Свещ и Рало), които позволяват на тялото да се отпусне след динамичната част на практиката и да освободи напрежение, натрупано през деня. Винаги завършваме практиката си с Шавасана - релаксация, която запечатва позите от практиката върху нервната ни система и ни позволява да се отпуснем и да възстановим. След Шавасана винаги отделяме време и за кратка дихателна практика - пранаяма или за медитация.

Виняса ЙогаВиняса йога видео практика
Йога Варна, център

Йога с кауза в центъра на Варна

Йога с Кауза е проект, който имаме желание да развием заедно със Социалната чайна във Варна. Идеята на Йога с Кауза е да направите нещо за себе си, за своето физическо и ментално здраве и в същото време да дарите за една добра кауза.

Практиките се провеждат всеки понеделник, сряда и петък от 18:30 до 19:30 на ул. Преслав 53 в Социалната чайна на втория етаж.

Йога Варна
Йога Варна, център

Йога онлайн

Онлайн йогата предлага уникално удобство и гъвкавост за всеки, който търси здравословен начин на живот. Онлайн практите дават възможността да се насладите на уроци по йога от всяко място и по всяко време, когато ви е удобно. Присъединете се сега и открийте силата на онлайн йога за здраве и благополучие с Мйоганче.

Йога Онлайн